dimarts, 28 de desembre del 2010

LES TRES METÀFORES

  1. Metàfora tutorial
  2. Metàfora de la construcció
  3. Metàfora del laboratori
METÀFORA TUTORIAL: 
  • L'ordinador com a  tutor
  • Segueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge
INICIACIÓ DOCENT (ordinador)- RESPOSTA ALUMNE-AVALUACIÓ PROFESSOR

JClick

METÀFORA DE LA CONSTRUCCIÓ:
  • L'ordinador com a alumne
  • Aprenentatge autònom
  • L'alumne controla la màquina
  • Paper del mestre en segon pla

Logo, Scratch


METÀFORA DEL LABORATORI
  • L'ordnador com a simulador
  • Evolució dels sistemes tutorials
  • L'usuari pot manipular diversos paràmetres però no crear-los de nou
  • Aprenentatge per descoberts
Doctora xinxeta

PRGRAMARI LLIURE

VOCABULARI 

El codi font:  El codi font d'una aplicació informàtica està format per la relació d'expressions complexes.
Programadors: S'encarreguen d'escriure les instruccions que després el processador llegirà i executarà.

Per a que el codi font sigui capàç d'entendre les instruccions cal:




"Per a fer servir un ordinador no és imprescindible tenir accés al seu codi font"

El programari lliure o free software garanteix simultàniament quatre llibertats:
  1. Usar-lo amb qualsevol finalitat
  2. estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats
  3. Redistribuir-lo a tercers
  4. Introduir-li millores i fer-les públiques

TIPUS DE LLICÈNCIES

Són llicències que es posen a obres i que ofereixen alguns drets per poder- les utilitzar però sota uns certes condicions.
Les llicencies Creative Commons o CC estan inspirades en la llicència GPL (General Public License) de la Free Programari Foundation. Però no és una licència de programari. La idea principal és possibilitar un model legal ajudat per eines informàtiques, per a així facilitar la distribució i l'ús de continguts.
Existeix una sèrie de llicencies Creative Commons, cadascuna amb diferents configuracions o principis, com el dret de l'autor original a donar llibertat per a citar la seva obra, reproduir-la, crear obres derivades, oferir-la públicament i amb diferents restriccions, com no permetre l'ús comercial o respectar l'autoria original.

  • COPYLEFT
Neix com a oposició del copyright (derecho de copia), i significa que no es restringeix la copia, sinó que mitjançant una llicència copyleft utilitza la legislació pròpia dels drets d'autor per a assegurar que cada persona que rep una còpia pugui fer servir, modificar, i també redistribuir tant el treball com les seves versions derivades. 

  • COPYRIGHT:
 La protecció Copyright es limita estrictament a l'obra, sense considerar atributs morals de l'autor en relació amb la seva obra, excepte la paternitat; no ho considera com un autor pròpiament tal, però té drets que determinen les modalitats d'utilització d'una obra.

dilluns, 27 de desembre del 2010

ELS WIKIS:

El wiki és un espai web col·laboratiu en que els seus usuaris poden crear, modificar, esborrar i enllaçar els continguts d'aquesta pàgina web de forma interactiva, fàcil i ràpida.
Contenen historials on consta cadascuna de les modificacions que s'han dut a terme.
Les funcions bàsiques del wiki són:
  • EDIT
  • SAVE
  • LINK

diumenge, 26 de desembre del 2010

ELS BLOGS EDUCATIUS:

  • Els blogs tenen unes característiques  que fan que siguin útils en processos d'ensenyament-aprenentatge.
  • El blog pot donar als alumnes motius per escriure a diferents destinataris i amb diferents objectius; t¡no tant sols per al professor.
  • Amb aquest model d'ensenyament/aprenentatge, els alumnes prenen protagonisme i responsabilitats sobre les seves publicacions.
  • Fomenta el treball col·laboratiu amb l'ajuda d'altres eines com els wikis

PENSAR, ESCRIURE, COMPARTIR I PARTICIPAR:
Els blogs fomenten que nosaltres pensem alhora de saber com funciona, quin aspecte físic li donarem... I alhora fomenta que escriguem de forma reflexiva, es a dir que pensem abans d'escriure ja que les nostres publicacions seràn "públiques". I per altre banda ens ajuda a compartir els nostres coneixements i participar en els debats que es puguin generar a l'aula.


Tipus de blogs educatius: 
  •  DE CENTRE
  • D'AULA
  • DE SEMINARIS I CURSOS DE FORMACIÓ TIC
  • DE PROFESSORS

BLOGS DE CENTRE:
  • Tenen format de revistes digitals que contenen textos informatius, d'opinió, activitats realitzades dins o fora de l'aula pels alumnes i per altra banda difonen programes educatius de diferents tipus. 
  • Són un mitjà per a que els alumnes publiquin treballs fets a classe.
  • Poden utilitzar-se com a biblioteca escolar (bibliografia de llibres)
  • Poden incorporar col·laboració o no entre alumnes.
BLOGS DE SEMINARI O CURSOS DE FORMACIÓ DE LES TIC:

Els professors inparteixen cursos cursos o coordinen seminaris de formació en TIC. Utilitzen wikis oblocs per a que els alumnes tinguin la informació a la sev disposició de forma permanent.


BLOGS DE PROFESSORS:
Blogs que els professors destinen a reflexionar sobre mètodes educatius, les TIC en l'educació...

BLOGS D'AULA SEGONS LA SEVA FUNCIÓ:
  1. Blogs de professors
  2. Blogs d'alumnes i professors
  3. Blogs d'alumnes

dimarts, 7 de desembre del 2010

El Jclic

El Jclic és un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diversos tipus d'activitats educatives: trenca closques, associacions, exercicis de text ...
Les activitats normalment no es presenten soles, sinó empaquetades en projectes. Per tant, un projecte esta format per una sèrie d'activitats i una o més seqüències, que indiquen l'ordre en què s'ha de mostrar.
Està desenvolupat en la plataforma Java i és un projecte de codi obert i funciona en diversos entorns i sistemes operatius.

LA NOVA TEMPESTA:

 



Una mica de tot (II)

Aquests últims dies de Seminari les activitats que realitzem majoritàriament giren entorns de la SAE (Setmana d'Activitats Extraordinàries) i les lectures en veu alta que portem realitzant des de l'inici del curs.
L'activitat que fem relacionada amb la Setmana d'Activitats Extraordinàries és la realització d'un prezi que englobi totes les activitats que hem dut a terme aquesta setmana per fer una petita presentació a la resta de companys. Ha sigut una activitat molt entretinguda sobretot perquè el meu grup i jo no ens portem molt bé amb el prezi i un cop acabat no ens quadràven la majoria de les coses. Penso que aquestes activitats realitzades en grup ajuden molt a integrarte amb el companys, sobretot a aquelles persones que són més tímides.
Per altra banda, les lectures en veu alta a mesura que practiques t'ajuden a controlar els nervis alhora de llegir danvant d'un públic que et dona la opinió d'allò que fas bé i d'allò que pots millorar.

Sempre estas a temps de canviar les coses, millorar-les, aprendre dels teus errors ...

dimecres, 1 de desembre del 2010

TERRITORI: La gossera

Una mica de tot

El dia 30 de Novembre a Seminari vam fer varietat d'activitat i reflexions relacionades amb el món educatiu. Vaig poder reflexionar sobre el funcionament de dues escoles on havien fet pràctiques i treballat dues companyes de seminari. Una estava capacitada per a tractar alumnes amb sordesa i em va soprendre la quantitat de professors que col·laboraven i la manera en que realitzaven les activitats educatives (molt dinàmiques), l'altra, segons el que van explicar treballava molt amb fitxes i els professors no es recolzaven gaire entre ells. Aquesta última no hem va agradar gaire el seu funcionament.
Per altra banda vam continuar parlant sobre l'actualitat educativa i van presentar notícies com: 

  • L'intent de rectificació de la llei educativa sobre la setmana blanca
  • El suport que reben les persones amb transtorns (menors i majors d'edat)
  • El tractament dels alumnes amb transtorns a les aules ( hiperactivitat, dèficit d'atenció ...)

SAE (Setmana d'Activitats Extraordinàries)

El primer dia de Seminari després de la Setmana d'Activitats extraordinàries, vamfer una recopilació de com ens havia anat a l'escola de pràctiques. Van sortir escoles de tota mena; que treballaven per projectes, per fitxes, religioses que resaven, escoles grans envoltaddes de natura, escoles més petites i més siples... Però tothom havia viscut la experiència; alguns per primera vegada d'altres ja ñ'havien viscut.
Per altra banda vam començar a preparar un prezi que reflexionés sobre la setmana d'activitats extraordinàries que al dia següent vam elaborar i que quan hàgim acabat penjaré.





Sempre tens coses noves a viure i a descobrir